Trauma- en rouwverwerking

Traumaverwerking:
Diepgaande emotionele gebeurtenissen kunnen leiden tot blijvende klachten. Uitingen hiervan zijn o.a. vermijdingsgedrag, rouwverwerking, burn-out, slecht slapen, concentratieproblemen, spontane aanvallen van verdriet, dromerigheid en lichamelijke klachten en ziektes. Wanneer de klachten langer dan 3 maanden blijven is er sprake van een Posttraumatisch Stress Stoornis (PTSS).

Hypnotherapie kan bijzonder goed gecombineerd kan worden met psychotrauma therapie. Tevens sluit hypnotherapie naadloos aan bij de begrippen "acceptatie en verbinding".

Rouwverwerking: Rouw is de tol van liefde.
Rouwverwerking is een ingrijpend proces en is geen gebeurtenis. Het gaat bij rouwverwerking om het begeleiden van kinderen, jongeren en volwassenen in de confrontatie met het verlies en het gemis van een geliefde die door een ernstige ziekte, een natuurlijke dood, een ongeluk of door suïcide om het leven is gekomen. In mijn praktijk zie ik vaak een relatie tussen onverwerkte rouw en trauma. Rouw heeft ook betrekking op: echtscheiding, verhuizing, het verlies van een baan of de dood van een huisdier. Bij rouwverwerking krijgen kinderen en volwassenen in een veilige omgeving ondersteunende-en inzichtgevende gesprekken, oefeningen en kunnen rituelen een belangrijk onderdeel zijn.