De kracht van acceptatie.

Praktijk Lume werkt binnen alle ondersteuningsgebieden gericht met de begrippen "acceptatie en verbinding". Deze begrippen spelen een belangrijke rol binnen het boeddhistische denken. De cliënt leert om tolerant en vol eigenwaarde in het leven te gaan staan. Acceptatie in verbinding brengt de mens dichter bij zijn eigen innerlijke vrijheid en stopt het constante gevecht tegen het geestelijke lijden.

Pijn en lijden zijn inherent aan het leven. De mens kent in zijn weg van geboorte naar de dood velerlei vormen van oprecht lijden en pijn, zoals ziekte en de dood. Naast het oprechte lijden kennen we ook een groot scala van negatieve gedachten en gevoelens die sterk verbonden zijn aan lijden. In de loopt van ons leven nemen wij dit oneigenlijke lijden voor waarheid aan. In de kern zijn deze gedachten en gevoelens onproductief en dragen niet bij tot het gevoel van gelukservaringen. Ondanks dat deze vorm van lijden onze levenskwaliteit dagelijks drastisch negatief beïnvloed, blijven we dit leed koesteren. Ons innerlijke systeem neemt dit onproductieve lijden over en zorgt er voor dat wij als mens ons identificeren met dit lijden.

De kracht ligt verborgen in de acceptatie van jouw verdriet en de pijn en verbindt dit met jouw leven. Je gaat een verbintenis (verbinding) en relatie aan met jouw eigen lijden, waardoor pijn en verdriet productief kunnen worden. Het accepteren van jouw lijden, is het accepteren van wie jij als mens bent. In de kern van ons bestaan gaat het over "zelfacceptatie". Indien deze zelfacceptatie als einddoel is bereikt, komt de mens weer terug in zijn/haar eigen kracht en kan hij/zij het lijden in het leven beter hanteren en mee omgaan.